sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Yritysten byrokratialasku 900 miljoonaa

TEM on tilannut Ramboll – konsulttiyhtiöltä selvityksen työnantajavelvoitteiden aiheuttamista byrokratiakustannuksista yrityksille. Selvitys päätyy huimaan ylimääräiseen 900 miljoonan euron laskuun yrityselämälle. Yritysten kaikista hallinnollisista kustannuksista tuo byrokratiakustannuksen osuus on 16 %.

Suomen yrityksistä valtaosa on alle viiden työntekijän yrityksiä, siis pienyrityksiä. Selvityksestä ei käy ilmi, kuinka byrokratialasku kohtelee erisuuruisia yrityksiä. Suurilla yrityksillä on omata hallinnolliset resurssinsa, jonka holveihin tuon byrokratialaskun voi häivyttää. Pienyrittäjä sitä vastoin on itse fyysisesti sidoksissa byrokratiavelvoitteisiin oman päätyönsä ohella. Pientä byrokratialasku kohtelee siten rankemmin, kuin suurta.

Tarina tässä byrokratiaviidakossa menee niin, että lainsäätäjä säätää, virkamies virka-ajalla tuolissaan soveltaa ja valvoo.  Yrittäjä sitten varsinaisen työpäivänsä  päätteeksi yrittää selviytyä byrokratiaviidakosta, ja maksaa vielä itse tekemästään ylimääräisestä työstä.

Vesselihallituksen tavoite vähentää yritysten byrokratiarasitusta neljänneksellä vuoden 2012 loppuun mennessä on täysin oikeansuuntainen. Sitä vain ihmettelen, miksei asiaan ole tartuttu jo aiemmin? Eikö se ole ollut tiedossa? Eikö ole ollut korvia, joilla kuunnella ja kuulla? Onko ollut fiinimpää seurustella suuryritysten kanssa? Pienyrityksissä on mahdollisuuksia ja tarvetta työllistää. Kynnystä voisi nyt reippaasti madaltaa.

Ei kommentteja: