tiistai 9. helmikuuta 2010

Valvova viranomainen

Viimeaikaiset uutiset askarruttavat, ja herättävät kysymyksiä - ovatko valvovat viranomaiset ajan tasalla? Suomessa on Valviraa, Eviraa, THL:ää, Työsuojelupiiriä, Ympäristö yms. Väkeä kerrostalotolkulla useassa paikassa valvomassa eri toimintojen lain- ja asianmukaisuutta.

Sikoja kohdeltiin huonosti. Evira ei löytänyt huonosti kohdeltuja sikoja. Vapaa kansalaisliike löysi, ja kertoi sen julkisuuteen. Mitä teki maatalousministeri Anttila? Sysäsi vastuun kuluttajalle - se kun ei kuulemma ole valmis maksamaan kalliimmalla tuotetusta siasta. Evira selitti huomaamattomuuttaan resurssipulalla. Aktivistit eivät selitelleet, vaan toimivat ja kuvasivat. Ei ollut resurssipulaa!

Valvira syntyi, kun TEO (Terveydenhuollon oikeusturvakeskus) ja STTV (Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus) yhdistyivät. Valviran missiona on ohjauksen ja valvonnan keinoin
  • parantaa elinympäristön terveysriskien hallintaa sekä oikeusturvan toteutumista ja palvelujen laatua sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Mitä tapahtui? Silmien edessä valvovan seulan läpäisivät vanhustenhuollon myrkkyneulat ja valelääkärit sekä valesairaanhoitajat. Valvonta toimii seuraavassa vaunussa, ja valvoo jälkijättöisesti selitellen.

Esimerkkejä löytyy varmuudella joka lohkolta. Myös niistä joka jouluisista lastenlelujen turvatarkastuksista. Tuudittaudutaanko liiaksi valvonnan aukottomuuteen ja toimivuuteen? Vai onko kallis ja näköjään tehoton valvontajärjestelmä luotu vain rauhoittamaan kansalaista ja kuluttajaa? Kaikki kunnossa!

Ei kommentteja: