torstai 19. marraskuuta 2009

Kaupan mahdoton yhtälö ja Soininvaara

Soininvaara on alkanut taipua kauppojen sunnuntaiaukiolon kannalle. Eduskunta sen tänään kuitenkin päättäväisesti hyväksyi ympärivuotiseksi äänin 107-53. Ei taipunut, vaan hyväksyi! – tahtotila oli selkeästi varmempi, kuin Soininvaaran taipuminen. Selvästikään lakiuudistusta ei voida lukea vihreiden runsaiden hallitussaavutusten  piikkiin, tuskin edes torjuntavoittoihin – itse lukisin sen taas jälleen kerran antautumiseksi.

Argumenttien suhteen Soininvaara on sentään häveliäästi häpeissään “millaisia argumentteja tahansa tämän asian puolesta ei pitäisi esittää”. Ei niin! Mutta esitetään silti. Kaupan liiton toimitusjohtaja arvioi ja esittää, että muutos synnyttää jopa noin 2000 uutta työpaikkaa, parantaa mahdollisuuksia tarjota täysiaikaisia työsuhteita ja lisää työtunteja osa-aikaisille. Millaisiin kauppoihin ne työpaikat syntyvät?

Erikoiskaupat eivät ole innoissaan. Mistä huoli – vapauttahan se vain lisää? Perimmiltään huoli on siinä, että entistä suurempi osa ostoksista tehdään jättimarketeissa. Erikoiskauppojen riippuvaisuus asiantuntija- ja palveluhenkilöstöstä on myös suurempi, kuin pitkälti itsepalvelujättimarketeissa. Samoin omistaja sidotaan kauppaansa tiiviimmin sitein, kuin kotiinsa. Arki ja pyhä, pyhä ja arki tekee omistajakauppiaasta torpparin.

Ei kommentteja: