torstai 11. kesäkuuta 2009

Rovaniemen valtuustoon keskustelevampi puhekulttuuri

Edellisessä Rovaniemen valtuuston kokouksessa ylipitkät papereista luetut ryhmäpuheenvuorot kestivät yhtäpötköä peräti 63,32 minuuttia. Puuduttavaa!

Tulevan maanantain kokouksen esityslistalla puheenjohtaja esittää valtuustotyön kehittämiseksi työjärjestyksen muuttamista. Tavoite on järkevöittää kokoustyöskentelyä muuttamalla ja rajoittamalla puheenvuorojen maksimipituuksia. Näen tavoitteen niin, että valtuustossa käytettäviä puheenvuoroja suunnattaisiin julistavasta enemmän keskustelevaan suuntaan. Tavoite on oikeansuuntainen.

Esitys pohjautuu Hallintosääntötyöryhmän 11.5.09 kokouksen päätökseen. Ryhmäpuheenvuorojen pituus olisi 6 minuuttia, pöntöstä käytettävien 4 min. ja paikalta käytettävien 2 min. Lisäksi repliikin pituus 1 minuutti. Puheenvuorojen määrään puuttuminen olisi todellista valtuutetun puheoikeuden rajoittamista. Siitä tässä ei ole kysymys.

Tietysti puheenvuorojen tulee koskea kulloinkin käsiteltävää asiaa. Odotan vastakin, että puheenjohtaja puuttuu ja keskeyttää puhujan, milloin hän ei pitäydy käsiteltävässä asiassa.

Ei kommentteja: