perjantai 14. toukokuuta 2010

Ei kuulu mulle – kaupungin puisto!

IMG_2935

Kaupunginosamme monitoimipuisto oli kuvottavassa kunnossa. Se on ihan siinä uuden päiväkodin vieressä. Puisto on nuorison ahkerassa käytössä. Siivottoman kuntonsa vuoksi sen kuitenkin olisi pitänyt olla KÄYTTÖKIELLOSSA!

Lasinsiruja, mäyriskuoria, mehutölkkejä, koiran- ja hevosenpaskaa, naulasia laudanpätkiä, noin 20 metrinen muoviputki yms.. Kaikki somasti hujan hajan pitkin kenturaa. Rovaniemen kaupunki ylläpitää. Sen vastuuta on huolehtia puiston kunnosta, ettei se aiheuta vaaraa käyttäjälleen. Tällainen ajattelutapa on aika yleinen.

Mikä on ihmisten oma vastuu ympäristönsä siisteydestä ja turvallisuudesta? Kuuluuko asuinympäristö kaupungille? Kuuluuko ympäristön turvallisuus kaupungille? Kaikille muille, mutta ei minulle! Odotamme, että joku luo puitteet ja huolehtii, että elämisen jätökset eivät olisi todisteena tavoistamme. Odotammeko, että joku mystinen kulkija seuraa perässä, ja noukkii “vahingossa” pudonneen mehutölkin kitaansa. Ainakin aamulla edellisen illan ja yön tuotokset olisi jonkun siivottava pois.

Tiesimme puiston karmean kunnon. Kokosimme asukasyhdistyksen puitteissa talkooporukan. Kahdessa tunnissa puisto oli taas siisti ja turvallinen käyttää. Aamulla soitto kaupungille, että veisivät roskat pois. Sieltäkin paljastui oudoksuttava käytäntö. Monitoimipuiston asfalttiosuuden huolehtiminen kuuluu liikuntapuolelle. Monitoimipuiston reuna-alueet taas puistopuolelle. Näyttäisi sama - “ei kuulu mulle” – ajattelu vaikuttavan sielläkin.

Kaupunki voisi tukea konkreettisesti asukkaiden omaehtoista toimintaa tässä asiassa. Kaupunki laittaa puistoon roska-astiat. Puiston aita korjataan ja maalataan. Varastokatoksen ovi korjataan, ja se maalataan ulkopuolelta.

IMG_2940

Ei kommentteja: