sunnuntai 13. joulukuuta 2009

KUULISIKO KORVAPUOLUE PIENYRITTÄJÄN ÄÄNTÄ?

Olen kahdessa viime bloggauksessani pohdiskellut yritystoimintaan liittyviä kysymyksiä. Nyt jatkan samalla linjalla. Samalla yhdistän siihen aiemman kirjoitukseni, jossa pohdin Hesarin kyselyä talousviisailta hallituksen elvytyspolitiikasta. Kataisen veronalennuslinjaus ei kuulemma mahdu talousviisaiden kaaliin, kevennyksistä osa kun menee suoraan säästöön tai valuu ulkomaille. Julkisten menojen lisääminen ja investointien käynnistäminen työllistää kuulemma suoraan.

Nyt on Obama USA:ssa malliksi linjannut omaa toimintaansa työttömyyden vastaisessa taistelussa. Amerikkalaiset pienyritykset saavat ensi vuonna loman pääomaveroista. Rahallisesti tuskin merkittävä, mutta sitomalla se kannustavaan työllisyyden ylläpitoon, sillä on selvä elvyttävä vaikutus. Parempi antaa helpotuksia työllistämiseen, kuin maksella kohonneita työttömyyskustannuksia, ja pitää pyörät pysähdyksissä. Lisäksi pankkien pelastusohjelmasta ylijääneitä varoja Obama suuntaa työllisyysohjelmiin ja verohelpotuksiin työpaikkoja lisääville yrityksille. Obama lupasi myös uusia elvytystoimia, kuten maanteiden rakennustöitä sekä kuluttajille kannustimia kotien energiatehokkuusremontteihin.

Toimisiko tämä myös Suomessa, jossa 95 % yrityksistä on alle viiden työntekijän yksikköjä (Lähde: Klerk), ja niiden työllistämiskynnys ja tarve työllistää on suurempi, kuin niin sanottujen suuryritysten – näin väitän. Toistan aiemman kysymykseni: ”Olisiko nyt niin, että veronkevennyksillä tavoitellaankin muuta, mutta sopivasti se naamioidaan siistimmällä termillä – veroelvytys! Väliäkös sillä vaikkei se toimisikaan elvytyskeinona – eihän se ollut edes tarkoitus. Ehkei oikea, mutta sopiva, ja siisti nimi”.

Väitteeni saa vapaasti ampua alas, mutta sillä rajoituksella, että syyttävää sormea ei kannata suunnata AY-liikkeen suuntaan. Finnairin kenttätoimintojenkin osalta Don Heinäluoma on toisaalla US:ssa sanonut painavan sanansa. Sekään ei kannata. Vanhanenkin jo löysi sisäisen ”robin hoodinsa” oman asemansa ja politiikan vuoksi. Jääkö kokoomus yksin?

Lopuksi heitän kysymyksen – Onko Obama tehnyt selkeän johtopäätöksen, että finanssikriisin laukaisema lama aiheutui politiikasta, joka on tullut tiensä päähän? Eikö Katainen ole tehnyt samansuuntaista arviota Suomen osalta?

Ei kommentteja: