tiistai 17. maaliskuuta 2009

Kaupunkilotto ja ”Oikeus vapaaehtoiseen laiskuuteen”!

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti tänään kaksipäiväisen tiiviin seminaaripaketin. Päätössanat Sakari Trög: ” Kyllä tästä selvitään!” Kannustava viesti KH:n puheenjohtajalta.

Seminaarilaisille eilinen päivä oli helpompi. Kansainvälisen rahoituskriisin vaikutukset kuntiin. Kaupungin kehitysnäkymät ja arvot. Visio ja kaupunkistrategian päivittäminen. Kysyn; kenen visio on? Kaupungin oma visio näkyvillä olevassa ajanjaksossa, vai yrityselämään päin suunnattu markkinointislogan?
Ryhmäkeskusteluissa sitä hilattiin enemmän kaupunki- ja asukaslähtöiseen suuntaan. Jatkokehittelyssä tämä näkökulma toivottavasti vahvistuu. Samoin strategiset päämäärät (mielestäni; tavoitteet) tulisi paremmin sitoa siihen visioon.

Eilen sanat eivät paljoa maksaneet. Eroja eri ryhmien välisissä katsannoissa ei tahtonut löytyä. Paperi- ja reaalitodellisuuden välinen raja oli iloisesti ja huolettomasti ylitettävässä kunnossa - puolelta toiselle. Rajalla Pietari ei jäsenkirjaa kysynyt, eikä sillä olisi ollut merkitystäkään.

Tänään sanoilla oli jo hintalappu. Eilinen ”hintalaputon” arvokeskustelu muuttui, ja sai eroja aikaiseksi, kun aiheena olivat ”tuloja kartuttavat toimenpiteet” ja ”menoja hillitsevät toimenpiteet”. Konkretiaa ja arvojen eroja keskusteluun tuli roppakaupalla lisää.

Minkään ryhmän en havainnut julistavan vaihtoehdottomuutta ja pakkoa ratkaisumallejaan esitellessään. Se on jatkoa ajatellen hyväksi. Näin saadaan se ”tyhjän lompsan diktaattori” pois konsultoimasta päätöksentekoa.

Eroja löydettiin, jos ymmärrettiin olla eri mieltä. Ja toinen ryhmä ymmärsi, että tuo ryhmä nyt on eri mieltä. Selkeyttä ei tarvittu lisää esityksistä ”kaupunkilotosta” ja ”laiskuuden perustumisesta vapaaehtoisuuteen”.

Ei kommentteja: