tiistai 7. toukokuuta 2013

Nimetön työnhaku kokeiluun Rovaniemellä


ALOITTEEN SISÄLTÖ:

Esitin valtuustoaloitteessa, että Rovaniemen kaupunki käynnistäisi kokeilun ”nimettömästä työnhausta” rekrytoinneissaan.

Nimetöntä työnhakua voidaan aluksi kokeilla tietyissä rajatuissa rekrytoinneissa. Saadun kokemuksen perusteella nimetöntä työnhakua voidaan laajentaa koskemaan koko rekrytointia, tai rajata se koskemaan vain tietynlaisia rekrytointeja.

ALOITTEEN PERUSTELUT:

Anonyymissä työnhakuprosessissa hakemuksista poistetaan hakijan henkilökohtainen tausta: nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot ja kansalaisuus. Menettely lisää hakijoiden tasa-arvoista ja yhdenmukaista kohtelua. Samalla se korostaa hakijan osaamisen merkitystä henkilön taustan sijaan.

Suomessa Helsingin kaupunki kokeili ensimmäisenä nimetöntä työnhakua nuorisoasiainkeskuksen projektipäällikön valinnassa. Kokeilun tulokset olivat ”positiiviset”. Vastaavia aloitteita on jätetty ainakin Tampereella, Kuopiossa ja Espoossa.

Nimetöntä työnhakua on vapaaehtoisuuden pohjalta kokeiltu useissa Euroopan maissa. Niissä sen on todettu vähentäneen syrjintää työnhaussa. Lailla anonyymi työnhaku on säädetty velvoittavaksi tietyissä työnhauissa mm. Ranskassa ja Belgiassa.

Valtuuston kokouksessa 6.5.2013
Ei kommentteja: