torstai 27. joulukuuta 2012

Mitä nämä haluavat todistaa?

26.12.2012 YLE julkisti tutkimuksensa "Enemmistö ei halua nostaa eläkeikää, mutta nipistäisi opiskeluajoista". Julkaisuajankohta on kaikkein pöhköin. Kuka nyt 26.12 miettii jotain himskatin työuria tai eläkeiän nostoa juuri tuolloin. Epäilen - ei kukaan.

Toinen tutkimuksen ihmetyksen aihe on se, että opiskeluajoista haluttaisiin nipistää työurien pidentämisen nimissä. Kuitenkin kaikkein lyhimmät työurat ovat kaikkein vähiten koulutetuilla. Yhtälö ei nyt vaan jotenkin toimi.


Ennen korostettiin viittaamisen ja koulunkäynnin merkitystä työurien pituuteen. Vanhemmat patistivat ja panostivat jälkikasvunsa opintielle, jotta ”parempi ura urkenisi”. Nyt pyritään siihen, että opiskelut olisivat mahdollisimman lyhyitä ja jopa huomaamattomia sekoittuen työelämään.
Ihmettelen myös tutkimuksessa sitä miten nimenomaan keskustalaiset haluavat kaikkein eniten pidentäää työuria eläkeikää nostamalla. Kokkareilta sitä voisi odottaa, mutta että kepulaisetkiin?

Väitän, että tuijottamalla pelkästään opiskeluaikojen pituuteen, mennäään metsään. Pitäisi avata se, miksi lyhyellä koulutuksella myös työura on lyhyt.

Julkaistu Lapin Kansa 4.1.2013Ei kommentteja: