lauantai 3. joulukuuta 2011

Hesarin vaalikoneongelma

Hesari pystytti vaalikoneen pressavaaleja verten. Kansalaisilla on tietysti oikeus tietää, miten tyrkyllä olevat ehdokkaat suhtautuvat niihin asioihin, joita äänestäjä pitää tärkeänä, ja joita he pressaltaan odottavat. Tällaisesta yksikään arvostettu mediatalo ei voi olla pois. Hesari oli ensimmäinen. Muiden vastaavia "hirmuhärveleitä" vasta kasataan. Ottakoon opiksi Hesarin härvelistä, etteivät ajaudu selittelyn tielle.

Sopivaa ehdokasta on käynyt tutkailemassa yli 70.000 kansalaista. Oman äänestyskäyttäytymisensä on ilmaissut 27.700 äänestäjää. Tähän asti kaikki hyvin. Nyt tämä hirmuhärveli kuitenkin tuottaa sellaisia tuloksia, joita lehti joutuu selittelemään. Miksi näin? 

Lehti on tuloksista ihmeissään, ja yrittää löytää syitä "oudolle tulokselle". Nämä kylläkin vajoavat jo selittelyn asteelle: 
  • käyttäjäksi on vain valikoitunut paljon sellaisia ihmisiä, joiden mielipiteet vastaavat hyvin Arhinmäen kantoja.
  • Arhinmäki ehti ensimmäisenä ehdokkaana jakamaan sosiaalisessa mediassa vaalikoneen linkkiä tukijoukoilleen.
  • Arhinmäki on taitavasti optimoinut vastauksiaan ja niiden painotuksia (esim. NATO). Olettaen tietenkin, että valtaosa käyttäjistä on vastannut samalla lailla.
  • Arhinmäen kanta eroaa muiden ehdokkaiden vastauksista myös siinä, pitääkö presidentin toivottaa uudenvuoden puheessaan "Jumalan siunausta".
  • vaalikoneen käyttäjissä vasemmiston ja vihreiden kannattajat ovat selvästi yliedustettuja todelliseen määrään nähden.
  •  40 prosenttia vaalikoneen taustatietokyselyyn vastanneista ilmoittaa äänestäneensä viime kevään eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton tai vihreiden ehdokasta. 
  • Toinen huomionarvoinen seikka on se, että vastaajista noin puolet on alle 30-vuotiaita.
Voisiko tuo härvelin käytön valikoituminen johtua siitä, että ihmiset todella ovat sitä mieltä, mitä ajattelevat? Huolimatta siitä, mitä itse Arhis ajattelee. 

Jos vaalikoneen linkki on ensimmäisenä jaettu, niin myös pajatso on varmaan myös äkkiä tyhjennetty. Vasureilla lienee noin 10.000 jäsentä. Miksi "outo tulos" ei sula samaa tahtia?

NATO- vastauksen taitavan optimoinnin osalta on kysyttävä - Miksi sama ei päde Väyrysen kohdalla?

"Jumalan siunauksen" toivottaminen on varmaan sinetti sille, että pakotettu "muuten vain ehdokas" lunastaa kiistämättömän oikeutuksensa olla tyrkyllä. 

Jos yliedustusväite pitäisi paikkansa, täytyisi Haaviston ja Lipposen %-lukujen olla toisenlaisia, jopa vahvempia, kuin Arhinmäen.

Puolet vaalikoneen käyttäjistä on alle 30-vuotiaita. Täytyykö tämä ymmärtää nyt siten, että Arhiksen sanoma koskettaa juuri tuota ikäluokkaa? Silloinhan Vasurien puheenjohtaja nostaa keskusteluun tulevaisuusasioita, eikä muistele auringonlaskun loistetta.

Onko Hesarilla jäänyt nyt huomioimatta "ajan riento" ja "maailma muuttuu Eskoseni"? Olisiko syytä huomioida myös se, että vain annetut keskustelufoorumit ja "viralliset" vaalipaneelit eivät ole ainoita oikeita foorumeita käydä keskustelua. Julistaahan niissä voi, mutta se ei taida enään yksin riittää.




2 kommenttia:

Pasi Kirkkopelto kirjoitti...

Hesari on tässä lähinnä säälittävä - mielenkiintoista tässä tuloksessa on Niinistön asema: sopivuus 9 vs. todellinen äänestyskäytös 28,5. Ristiriita on hurja ja vaatii selvittelyä.

Vaihtoehtoja on mielestäni kaksi - joko kansa on niin fakkiutunutta, että ideologia menee oman mielipiteen edelle tai sitten ihmiset äänestävät Niinistöä jo etukäteen torjuakseen esim. Soinin pääsyn toiselle kierrokselle. Mitään muuta syytä taktikoida näin en keksi.

Unknown kirjoitti...

Arhista ei saisi äänestää siksi, että hänen kannat vastaavat vaalikoneen käyttäjien kantoja. Niinistöä täytysi äänestää juuri päinvastaisesta syystä siksi, että hänen kannat vastaavat vain vähän vaalikoneen käyttäjien kantoja.

Vaihtoehtosi sopivat pirtaan.