tiistai 15. marraskuuta 2011

Aktiivipassi käyttöön Rovaniemellä

VALTUUSTOALOITE:

Rovaniemen kaupunki selvittää vastikkeellisen (10€ /kk) ”aktiivipassin” myöntämistä ja käyttöönottoa pitkään toimeentulotukea (esim. 6 tai 12 kuukautta) saaville täysi-ikäisille rovaniemeläisille.

Aktiivipassi myönnetään hakemuksen perusteella, ja tietyn tulorajan puitteissa. Esim. virallisen köyhyysrajan alittava tulotaso.

Aktiivipassia voisi käyttää liikunta-, kulttuuri- ja muihin vapaa-ajan palveluihin, sekä joukkoliikennepalveluihin.
                     
PERUSTELUT:
                     
Aktiivipassi on suosittu pienituloisten aktivointimuoto monessa Keski-Euroopan maassa. Suomessa aktiivipassi ei ole käytössä vielä yhdessäkään kunnassa.

Tampereella on nyt ensimmäisenä tehty selvitys aktiivipassin käyttöönoton laajuudesta, ja kustannusten kohdentumisesta. Käyttöönotosta päätetään ensi vuonna.

Rovaniemen kaupunkiympäristö on haasteellinen toimintaympäristö pienituloisille. Matala tulotaso ei saisi kuitenkaan olla esteenä osallistumiselle, aktiiviselle sosiaaliselle elämälle ja harrastamiselle.

Aktiivipassin käyttöönotto voi tuoda säästöjä muualla sosiaali- ja terveysmenoissa. Samalla se lisää ihmisten omaehtoista toimintakykyä, ja vähentää syrjäytymisriskiä.

Jaakko Portti

valtuuston kokouksessa 14.11.2011


Linkki:                      http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2011/634DvvLDA.html

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/koyhien_ale-passi_halutaan_myos_helsinkiin/

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

Miksi haluatte aktiivipassista vastikkeellisen? Miksi pitäisi tehdä hakemus? Tämä tulisi kysymällä antaa niille köyhille ketkä sen haluaa.

Unknown kirjoitti...

Otin Tampereen vastaavasta aloitteesta selvää, ja tämä rajattu sekä kohdennettu käytäntö on tehokkaampi, kuin täysin kohdentamaton ja rajoittamaton.

Esim. Kaupungin työntekijöiden kunto- ja kulttuurisetelit ovat tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön nimellä, eikä kaverille annettavaksi. "Käytä sinä nämä, mie en ennätä" - ei ole tarkoituksenmukaista.

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

Mutta jos se pelkästään köyhille tulee niin sehän on silloin rajattu / kohdennettu köyhille.

Itse olen tilanteessa missä tämmöstä tarvitsisi, 10€/kk tuntuu ~investoinnilta ja hakemuksen (anomuksen) tekeminen nöyryytykseltä.

Kirjoittamasi esimerkkit on mielestäni 2 lähes ääripäätä, binääri ajattelu kannattaa lopettaa, se on hyväksyttävää tuulipuku mummoilta, ei poliitikoilta, vaikka harmi kyllä tämmöstä esiintyy myös eduskunnassa asti.

Oletan myöskin, että aktiivipassi on jokin muu, kuin joku paperilippunen. Onhan opiskelijakorttikin henkilökohtainen, ainakin joskus ollut kuvallinen.